Klinika Mayo

Klinika Mayo

Dieta mayo stworzona została przez pracowników amerykańskiego centrum leczenia otyłości – Kliniki Mayo – zrzeszającego osoby pragnące zrzucić nadmiar tkanki tłuszczowej. Jest to bardzo restrykcyjny sposób odżywiania się, opierający się głównie na dwóch grupach produktów – jajach, których codziennie spożywać należy od 4 do 6, oraz warzywach. Jakiś czas temu dieta ta cieszyła się sporym powodzeniem wśród osób pragnących odzyskać szczupłą sylwetkę, jednak z powodu monotonnego jadłospisu i wyniszczającego wpływu na organizm ludzie zaczęli stopniowo rezygnować z jej stosowania.

Dieta kliniki mayo – czy jest skuteczna?

Twórcy diety obiecują, że stosowanie się do jej restrykcyjnych zasad przynieść może spektakularny efekt i doprowadzić do utraty nawet 6 kilogramów w dwa tygodnie. Nawet, jeśli taki efekt zostanie przez kogoś osiągnięty należy pamiętać, że będzie to nie tylko utrata tkanki tłuszczowej, ale tak masy beztłuszczowej, w szczególności tkanki mięśniowej oraz wody. Niestety dieta mayo jest dietą bardzo niskokaloryczną, zaliczyć ją można wręcz do głodówek, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie oraz powodować szybki nawrót utraconych kilogramów, czyli tak zwany efekt jo-jo.